DIAFILM MINTABOLT

TARTALOM:

DIAFILMEK ÉS AMI HOZZÁJUK TARTOZIK

ÁR ÉS MENNYISÉG

A diafilmek egységára mindig azonos a gyártói árral, mely jelenleg 1 290.-Ft, darabszámtól és fajtától függetlenül. A teljes kínálatból lehet válogatni, a dobozból –kellő óvatossággal- kivehető a megvásárlásra tervezett diafilm. Vásárlóbarát nyitva tartással, e-mailes előrendelési lehetőséggel, a szülő és gyermeke kényelmét szolgáló játszóházzal és folyamatos megtalálhatósággal igyekszünk a rendelkezésére állni, hogy ne csak a vetítés, hanem a diafilmek vásárlása is családi élmény lehessen. A Diafilmgyártóval azonos áron kínáljuk: 1 290.-Ft/db (darabszámtól független ár)

A Játékforrásban minden szalagos mesefilm folyamatosan megtalálható, magyar és idegen nyelvűek egyaránt. Vannak csak nálunk kapható új filmek is és polcaink őrzik a sajnos kifutó filmek utolsó példányait. A választék több száz filmből áll, nálunk nem kell csak a legismertebbekre hagyatkozni és nem szükséges 2-3 válogatott kép alapján dönteni.

Mi ismerjük a filmek nagy részét és szívesen adunk tanácsot, a film kivehető a dobozból, életkor és téma alapján készült katalógusokban lehet a döntés előtt bogarászni. A vásárlások tervezhetők, hiszen a legközelebbi látogatás alkalmával is megtalálható lesz az összes film.

A vásárlás tervezésénél fontos figyelembe venni, hogy a diafilmeket nincs lehetőségünk visszavenni: sem csere, sem levásárlás keretében.

Előjegyzési lehetőséget biztosítunk: a címünkre (info@jatekforras.hu) érkezett előjegyzéseket összekészítjük és e-mailben visszajelezzük, ha lehet jönni értük. Ez a szolgáltatás térítésmentes és darabszám korlátozás nélkül igénybe vehető.

Csomagküldési igénnyel a Diafilmgyártó Kft-t kell megkeresni a www.diafilm.hu weboldalon keresztül, ilyen feladatot a Játékforrásnak nem áll módjában ellátni.

Kaphatók külön műanyag diadobozok, amelyekkel pótolhatók az elöregedett papír dobozok, cserélhetők az elrepedt műanyag dobozok vagy több részre bonthatók a nagyon hosszú diafilmek. A filmek vásárlásakor elvihetők 10 db-os papír gyűjtő dobozok, melyekben rendszerezetten és helytakarékosan tarthatók otthon a diafilmek. Egyes diafilmekhez társasjátékok is vásárolhatók. Az általunk kínált diafilmvetítőhöz pótizzó és minden szükséges alkatrész kapható.

DIAFILMVETÍTŐ

Mindig a Diafilmgyártóval azonos áron kínáljuk, jelenleg: 19900.-Ft/db. A vetítő ára magában foglal egy diafilmet (Vuk I.) és mindig a legfrissebb képes diafilm katalógust.

Sok családban őrzik a régi vetítőt, ami a szülők mesekincstárát vetítette. Akinek már nincs meg vagy javíthatatlanná vált, annak mi a két gyakorlatilag azonos műszaki paraméterekkel rendelkező forgalomban lévő vetítő közül a LED fényforrással rendelkező SPACE vetítőt kínáljuk.

A Játékforrás a SPACE vetítőket egyenként átvizsgálja, megfelelő működésüket ellenőrzi. A SPACE vetítő LED –es változata (ellentétben rosszhírű normál izzós elődjével) alkalmassá vált otthoni diázásra. A SPACE vetítő előnye az elemről üzemeltethetőség, a nagyon sok munkaórát bíró LED, a kellemes napsütötte színt kibocsátó fényforrás, a nem melegedő, könnyen tekerhető szerkezet és a mai gyerekek számára kellemes forma. Mindezek miatt sokan választják a SPACE vetítőt, aminek modern változata sokáig és élvezhető módon fogja szolgálni kis gazdáját.

DIAVETÍTŐ JAVÍTÁS

Régi vetítőket januártól októberig (típustól függetlenül) szívesen fogadunk a Játékforrásban átnézésre, javításra, hogy sokáig szolgálhassák mindenki örömére kis gazdáikat. Minden év november-december hónapjában technikai okból a javítás szünetel. Sajnos alkatrészt már nem gyártanak a vetítőkhöz, de az esetek többségében beállítási hiba vagy olyan apró, könnyen orvosolható hiba teszi lehetetlenné a vetítést, amit meg lehet javítani. Ezt mi barátságos áron vállaljuk, érdemes behozni, hátha menthető a régi kedvenc.

ELMÉLKEDÉS A DIAVETÍTÉS HASZNÁRÓL

A legkisebbekkel érdemes a mozgókép intenzív ingerei helyett egy-egy barátságos képkockán elmélázni, a betűk varázslatával ismerkedőknek örömteli élmény az ismerős képkockák szövegének kibogarászása. A gyerekek értékrendjében a szülő által történő felolvasás biztosan felülmúlja a legnagyszerűbb színész teljesítményét.

A közös vetítések óhatatlanul és előre tervezés nélkül is számtalan emléket idéznek fel: a dia mesékbe beleszövődnek a családi legendárium darabkái –a felolvasó szülők, nagyszülők visszaidézik saját korábbi dia emlékeiket, gyerek ill. fiatal korukat.

A diafilmvetítés technikájánál fogva módot ad arra, hogy a gyerek feldolgozhassa a képet, lehetősége legyen kérdezni, választ kapni és megérteni a filmen látható történéseket, teret adva ezzel az óvodás korban kialakítható megfelelő szövegértésnek.

A diafilmet csemeténkkel együtt nézzük (neki olvassuk), míg a DVD filmnél hajlamosak vagyunk egyedül hagyni az élménnyel - mindkettőnknek szükségünk van ezekre a minden mást kizáró 15-30 perces, meghitt légkörben történő, egymáshoz is közelebb hozó örömökre. A diavetítés nem egy ember passzív befogadói élménye: legalább két ember kell hozzá, aki folyamatosan együttműködve tesz a folytatásért (az egyik tekeri és olvassa a filmet, a másik véleményt nyilvánít, megállít és kérdez, a szó legnemesebb értelmében befogad).

A DIAFILM RÖVID TÖRTÉNETE

(készült a Diázni jó! 60 éves a Diafilmgyártó c. kiállítás anyagaként)

Az 1950-es évek:

A nagy sorozatban megjelenő diakópiákat 1948-tól a Magyar Fotó Állami Vállalat Dia-osztálya készítette, elsősorban az akkoriban szép eredményeket felmutató szabadművelődés vetített képes előadásainak illusztrálására. A Népművelési Minisztérium 1954 őszén az osztályt megszüntette, és jogutódjaként megalapította a Magyar Diafilmgyártó Vállalatot, melynek jogutódja az 1994-ben létrejött Diafilmgyártó Kft. Eredetileg azzal a céllal hozták létre, hogy elsősorban a TIT megrendelésére ismeretterjesztő előadásaihoz, népművelési munkához, a politikai és tömegszervezeti agitációhoz valamint a közoktatás számára nagy sorozatban készítsen diafilmeket. Ezzel a tevékenységgel párhuzamosan megkezdődött a mesediafilmek nagyarányú gyártása.

Az ismeretterjesztő diafilmeket az 1950-es évek elején minden más korabeli médiához hasonlóan, a napi politika szolgálatába állították, emellett a művészet és irodalom jeles alakjait, emlékeit is bemutatták, valamint számos földrajzi film is készült. A mese diafilmekből sem maradhatott ki az ideológia, még a kiskutya kalandjai is politikai színezetet kaptak. Érdekes vállalkozás volt a Diahíradó, melynek a gyors politikai, gazdasági és ideológiai tájékoztatás volt. A híradófilmek nagy része a sportról készült (pl. az 1953-as angol–magyar futballmérkőzésről, az 1955-ös budapesti műkorcsolyázó Európa bajnokságról). A mesediafilmek a műfaj jellemző darabjai, lényegében nálunk egyet jelentenek a „diafilm” fogalmával. Gyártásuk kezdetekor 31 mű jelezte az induló választékot, az ötvenes évek végére ez a szám elérte a 200-at.

Az 1960-as évek:

A diafilmeket a direkt ideológiai „képzés” helyett a népnevelés eszméje hatja át: a tartalmak burkoltabbak, érdekességként kevésbé válik el a gyerekek és felnőttek számára készült diafilm, a politikai rendszer mindkettőt nevelendőnek tartja. A „legvidámabb barakk” hangulat szinte egyeduralkodóvá vált a korabeli diafilmeken. A Kádár-rendszer kultúrpolitikájában a „háromT” számított a legfontosabb alapelvnek: támogatott – tűrt –tiltott, félelmetes szavak voltak. A diafilm természetesen a „támogatott” csoportba tartozott, a szórakoztató és ismeretterjesztő célokat minden esetben sűrűn átszőtte az ideológia hálója.

Az 1960-as évek diafilmjeinek egy része fényképekből épült fel, ezek kiváló kortörténeti dokumentumok és egyben érdekességek a mai néző számára, ehhez társul a most már csak megmosolyogtató ideológiai háttér, aminek közvetítése érdekében akkor a diafilm elkészült. A diafilmgyártás nagy eredménye volt, hogy a korszak végére elkészültek a mese- és ifjúsági irodalom klasszikusait feldolgozó adaptációk. A könyv még mindig kevésbé volt jellemző a munkás családoknál, de a diafilmmel beköltöztek az otthonokba Arany János, Petőfi Sándor, Jókai Mór és sok más addig csak névről ismert szerző művei. Az ifjúsági regények dia változatai a tömörítés miatt időnként esztétikai kérdőjeleket vetnek fel, de a legtehetségesebb alkotóknak sikerült visszaadniuk a mű eredeti atmoszféráját.

1968-ban az Astoriánál lévő diafilm mintaboltban már több mint 800-féle filmet árusítottak, ez volt a legkiemelkedőbb mennyiség a hazai diafilm gyártás történetében.

Az 1970-as évek:

Az 1970-es években a diafilmes szerkesztők tudatosan törekedtek arra, hogy a mesediafilmeket az esztétikai nevelés szolgálatába állítsák. A magyar irodalom legszebb gyerekverseit szövegcsonkítás nélkül tették a képek kísérőszövegévé. Grafikailag is változatosabb alkotások születtek; a hagyományos tempera és aquarell képek mellett egyre nagyobb számban jelentek meg más technikák (kollázsok, textilképek, bábfigurák stb.). Könyvillusztrátoraink legjobbjai is helyet kaptak az alkotók között. Az írók-költők szívesen fogadták a diafilmes feldolgozásokat, hiszen nagy mértékben hozzájárult a még mindig nagy számban terjedő diafilm a szerző ismertségéhez. Akkor még nem nehezítették meg a jogdíjak és a körülöttük zajló viták a diafilmek készítését, a pártállam megbízottjának határozata elegendő volt egy alkotás diafilmre viteléhez. A diafilm népszerűsége nem csökkent, mert a közösségi tevékenységek szerepe visszaszorult, az emberek mind nagyobb mértékben egyedül vagy szűk családi és baráti körben szórakoztak. Továbbra sem lett ideológiamentes a diafilm, de a politikai tartalmú alkotásokat háttérbe szorították a mese- és ifjúsági filmek, valamint az ismeretterjesztő és oktató célú anyagok. Ennek hátterében egyrészt a televízió, rádió és mozi robbanásszerű terjedése áll, amelyek egyre inkább átvették a diafilmtől az ideológiai népnevelés szerepét.